بهترین روش های تقویت مهارت شنیداری (Listening) و نحوه صحیح گوش دادن

 

 

مهارت شنیداری یا لیسنینگ، مهمترین مهارت در مسیر آموزش هر زبانی می باشد و بنوعی مادر همه مهارتهای زبان محسوب می شود و تقویت این مهارت در سیستم نوین آموزشی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. ولی متاسفانه در سیستم آموزشی مدارس ما همیشه خواندن و نوشتن را می آموزند و  حتی بحث کردن و ارایه سخنرانی را تا حدودی یاد می دهند اما روش های صحیح گوش کردن را نمی آموزند. 

چنانچه بخواهیم به یک زبان جدید مسلط شویم باید به صورت جدی روی مهارت لیسنینگ کار کنیم.

 

چرا تقویت مهارت شنیداری تا این حد اهمیت است؟

 

اگر مهارت شنیداری ما ضعیف باشد، در هنگام مکالمه یا گوش دادن به یک سخنرانی متوجه صحبت های طرف مقابل نخواهیم شد، بنابراین نمی توانیم توضیحاتی که می دهد یا سوالاتی که می پرسد را بصورت کامل متوجه بشویم، لذا چنین مکالمه ای چندان لذت بخش نخواهد بود و از اینکه مهارت لیسنینگ مان ضعیف است ممکن است ناراحت  و عصبانی شویم. پس باید چکار کنیم؟! 

 

در این مقاله موضوعات زیر شرح داده می شود:

  • چرا اکثر زبان آموزان نمی توانند مهارت شنیداری خود را ارتقا دهند؟
  • چرا مهارت شنیداری به آرامی ارتقا می یابد حتی اگر زیاد به انگلیسی گوش دهیم؟
  • آیا راهی برای بهبود سریع مهارت شنیداری وجود دارد؟
  • چنانچه صحبت ها و مکالمات را متوجه نشدیم، باید چکار کنیم؟
  • چگونه مهارت های گوش دادن خود را بهبود دهیم حتی اگر وقت نداشتیم
  • نتیجه گیری : چگونه مهارت گوش دادن به زبان انگلیسی خود را بهبود ببخشیم
  • آخرین پیشنهاد جهت تقویت مهارت شنیداری

 

روش های تقویت مهارت لیسنینگ

 

 

چرا اکثر زبان آموزان نمی توانند مهارت شنیداری خود را ارتقا دهند؟

 

بسیاری از زبان آموزان به اندازه کافی انگلیسی گوش نمی دهند. مطمئنا اگر شما ساعات زیادی را صرف گوش دادن به زبان انگلیسی کنید( البته با روش صحیح! )، قطعاً مهارت شنیداری شما بهبود می یابد.  

 

بسیاری از افراد برای بهبود مهارت شنیداری اقدامات زیر را انجام می دهند:

 

  • تماشای چند فیلم به زبان انگلیسی در هر هفته
  • گوش دادن به فایل های صوتی تقریبا 5 روز در هفته
  • گوش دادن به مکالمات انگلیسی بمدت 10 دقیقه در روز

 

این اقدامات ضعیف هستند و تغییر قابل محسوسی در شما ایجاد نمی کند و سالها طول می کشد تا پیشرفت قابل ملاحظه ای داشته باشید، بنابراین زمان بیشتری را صرف گوش دادن کنید.  

 

 

چرا مهارت شنیداری به آرامی ارتقا می یابد حتی اگر زیاد به انگلیسی گوش دهیم؟

 

برخی از افراد مدت زمان زیادی در طول روز را به گوش دادن مطالب انگلیسی سپری می کنند ولی پیشرفتی احساس نمی کنند. چرا؟!

 

آیا مهارت شنیداری شما با سرعت حلزون بهبود می یابد؟

 

این یک مشکل رایج در بین شنوندگان متوسط ​​است. بسیاری از افراد احساس می کنند که مهارت شنیداری آنها سالها در همان سطح مانده است، باوجود اینکه آنها هنوز هم به طور منظم انگلیسی گوش می دهند.

 

وقتی شروع به بهبود گوش دادن می کنید، طولی نمی کشد که متوجه پیشرفت تتان خواهید شد. با این حال ، هرچه زمان می گذرد، دشوارتر می شود که متوجه هرگونه پیشرفت شوید.

 

اگر مدت ها است که متوجه پیشرفت چشمگیری در گوش دادن خود نشده اید ، دلیل اینجاست: شما مدام به چیزهایی گوش می دهید که می توانید “به راحتی” درک کنید یا مطالب بسیار سخت را گوش می دهید.

 

در اینجا نمونه هایی ذکر شده است:

  • شما مدام به همان چیزهایی گوش می دهید که می توانید آنها را به خوبی درک کنید.
  • شما فقط انگلیسی با لهجه آمریکایی گوش می دهید و انگلیسی با لهجه بریتیش گوش نمی دهید(و یا برعکس).
  • شما مدام به موضوع (موضوعات) خاصی گوش می دهید. به عنوان مثال ، شما فقط پادکست های کسب و کار را گوش می دهید. اشتباه نکن گوش دادن به مطالب آسان بسیار خوب است زیرا هنوز هم می تواند گوش دادن شما را بهبود بخشد. اما مراقب باشید اگر فقط به چیزی آسان گوش می دهید، انتظار نداشته باشید که یک پیشرفت سریع داشته باشید.
  • اگر شما مدام به مطالب بسیار سخت گوش دهید، متوجه نخواهید شد که چه می گویند بنابراین پیشرفتی نیز در شما رخ نخواهد داد. بعنوان مثال اگر یک فرد مبتدی جهت تقویت لیسنینگ خود، شبکه های خبری انگلیسی زبان را تماشا کند، مطمئنا این فرد مطالب گفته شده را متوجه نخواهد شد، بنابراین پیشرفتی نیز صورت نمی پذیرد و حتی ممکن است دلسرد شود و آموزش زبان را رها کند. پس مراقب باشید!

 

 

آیا راهی برای بهبود سریع مهارت شنیداری وجود دارد؟

 

 بله وجود دارد.

نحوه کار: به مطالب انگلیسی “چالش برانگیز” گوش دهید.

 

ابتدا اجازه بدهید مطالب انگلیسی را بر اساس دشواری به سه دسته تقسیم کنیم:

 

1. بیش از اندازه سخت

 

2. آسان

 

3. چالشی  

 

بنظر شما کدام دسته بهترین است؟؟؟  

 

دسته شماره 1: بیش از اندازه سخت

 

این محتوایی است که در آن حتی نمی توانید موضوع اصلی را درک کنید. اگر به چیزی گوش می دهید و فکر می کنید، “من اصلا متوجه نمی شوم که آنها در مورد چه چیزی صحبت می کنند” ، پس شما دارید به مطالب “بیش از اندازه سخت” گوش می دهید.

گوش دادن به چیزی که اصلا نمی فهمید، اتلاف وقت است و یک اشتباه مرگبار در مسیر یادگیری می باشد. بنابراین ، شما باید از گوش دادن به اینگونه مطالب اجتناب کنید.

   

دسته شماره 2: آسان

 

این محتوایی است که می توانید در آن اکثر کلمات را درک کنید. (بعنوان مثال: فرد انگلیسی زبانی که آهسته و واضح در حال صحبت با بچه های کوچک است)

 

دلیل اینکه زبان آموزان متوسطه برای بهبود مشکل دارند این است که آنها زیاد به مطالب ساده گوش می دهند و این باعث می شود که پیشرفت نکنند. بعنوان نمونه برخی از کتاب های آموزشی دارای مطالب ساده هستند و زبان آموز را به چالش نمی کشد ولی هنگامیکه زبان آموز همان جمله ای که در کتاب وجود داشته را در یک مکالمه واقعی یا در یک فیلم می شنود، متوجه نمی شود.

 

دسته شماره 3: چالشی

 

مطالب چالش برانگیز انگلیسی شامل مکالمه ای است که در آنها نمی توانید تک تک کلمات یا جملات را بیان کنید، اما شما موضوع اصلی مکالمه را متوجه می شوید.  

 

ویژگی های مطالب چالش برانگیز، مکالمه ای که در آن شخص کمی سریع صحبت می کند (اما می توانید مکالمه را دنبال کنید).

 

مکالمه ای حاوی برخی کلمات و عباراتی که نمی دانید (اما موضوع اصلی را می فهمید).

 

مکالمه ای که در آن می توانید مطالب مهم و اصلی را درک کنید.(برخی از جزئیات مکالمه را نمی فهمید)، این بهترین نوع مطالب انگلیسی برای گوش دادن است.

 

بنابراین ، اگر شنونده متوسط ​​یا پیشرفته ای هستید که می خواهد به سرعت پیشرفت کند، اطمینان حاصل کنید که به موارد چالش برانگیز زیادی گوش می دهید.

 

در اینجا چند پیشنهاد در مورد چگونگی انجام این کار آورده شده است:

 

1- به سخنرانانی که واضح صحبت نمی کنند گوش دهید، به افرادی که کاملاً می توانید درک کنید گوش ندهید. درک برخی از سخنرانان دشوارتر از دیگران است به آن افراد نیز گوش فرا دهید.  

 

2-به موضوعات مختلف گوش دهید، فقط به شنیدن موضوعات مشابه اکتفا نکنید. حتماً به موضوعاتی که با آنها آشنایی ندارید نیز گوش دهید.  

 

3- به انگلیسی آمریکایی و انگلیسی بریتانیایی گوش دهید، اگر در گوش دادن به یکی از این لهجه ها مهارت دارید، گوش دادن به لهجه دیگر را نیز تمرین کنید.    

 

4-  چیزی را که گوش می دهید، بنویسید ( این روش وقت گیر می باشد ولی در درازمدت معجزه می کند) 

 

5-  چیزی را که گوش می دهید، با صدای بلند تکرار کنید

(توجه: تحقیقات علمی نشان داده است، زبان آموزانی که تقویت مهارت لیسنینگ و اسپیکینگ را با هم انجام می دهند، پیشرفت بیشتری در تقویت مهارت لیسنینگشان صورت پذیرفته است. بنابراین همزمان با گوش دادن تکرار نیز کنید همانند بچه هایی که تازه دارن زبان مادری یاد میگیرن. البته شما بچه نیستید!)

 

گوش بدین و بنویسید

 

 

نکات ویژه جهت زبان آموزان مبتدی

 

اگر مبتدی هستید، چند توصیه ویژه برای شما دارم!

 

از مطالب ساده شروع کنید.

 

در ابتدا، کاری نکنید که شما را دلسرد کند و موجب ترک شما از زبان انگلیسی شود. همانطور که قبلا نیز گفته شد باید انگلیسی را زیاد گوش دهید. اما در ابتدای مسیر یادگیری اصلا نگران نباشید و سعی کنید توجه خود را به گوش دادن به زبان انگلیسی “هر روز” (حتی اگر فقط 10 تا 15 دقیقه در روز باشد) متمرکز کنید.

 

در این مرحله ، هدف شما بهبود گوش دادن نیست. هدف شما ایجاد عادت گوش دادن منظم است. هنگامی که این عادت شکل گرفت ، بهبود گوش دادن آسان تر خواهد شد. (البته سعی کنید در آینده روزی چند ساعت وقت بگذارید تا آنجا که خسته نشوید!)

 

در اینجا مواردی وجود دارد که در ابتدا نباید انجام دهید (زیرا ممکن است باعث ترک شما شود):

 

گوش دادن به چیزی که درک آن کاملاً دشوار و خیلی سخت است. 

 

خود را مجبور کنید که چندین ساعت در روز به زبان انگلیسی گوش دهید.(نباید خودتون رو بیش از اندازه خسته کنید) وقتی احساس می کنید به اندازه کافی تمرین نمی کنید، اهداف و انگیزه خود را یادآوری کنید. 

 

در آغاز (ماه اول) ، خوب نیست که فقط 10 تا 15 دقیقه در روز گوش دهید. همچنین گوش دادن به چیزی که درک آن بسیار آسان است، اشکالی ندارد. فقط مطمئن شوید که تمرین گوش دادن را هر روز انجام می دهید تا به یک عادت تبدیل شود. اگر چند روز نتوانستید به انگلیسی گوش دهید ، اشکالی ندارد. فقط آرام باشید و به خود قول دهید که روز بعد به زبان انگلیسی گوش خواهید داد.  

 


پکیج خودآموز پلاس شامل 2030 جمله، مناسب سطوح مقدماتی و متوسط رو به پایین و تقویت مهارت لیسنینگ و اسپیکینگ:

 

  پکیج خودآموز پلاس شامل 2030 جمله پایه و ضروری – ویژه مکالمات روزمره

 

پکیج تصویری شامل 1900 جمله، مناسب سطوح متوسط و متوسط رو به پایین و تقویت مهارت لیسنینگ و اسپیکینگ:

 

  پکیج تصویری شامل 1900 جمله از فیلم و سریال های جذاب – ویژه مکالمات روزمره

 

 


 

 

 

چنانچه صحبت ها و مکالمات را متوجه نشدیم، باید چکار کنیم؟ 

 

 اگر متوجه نشوید چه چیزی گوش می دهید و هیچ زیرنویسی نیز وجود نداشت، یا شاید زیرنویسی وجود داشته باشد اما شما نمی توانید آن را بخوانید زیرا همزمان گوش می دهید و رانندگی می کنید.

 

چه کاری باید انجام دهید؟

 

خوب ، شما سه گزینه دارید

 

گزینه شماره 1: هیچ کاری انجام ندهید

 

اگر بعضی از قسمت های مکالمه را درک نکنید، به شرط اینکه ایده اصلی را درک کنید، مسئله بزرگی نیست. نیازی نیست متن را بخوانید فقط به این دلیل که نمی توانید برخی از کلمات یا جملات را بسازید.اکنون ممکن است از خود بپرسید ، “اگر من نخوانم ، چگونه معنی واژگان جدید را می آموزم؟” این یک نگرانی مشترک است.

 

برخی از دانشجویان انگلیسی معتقدند که برای یادگیری کلمات جدید، باید آنها را در فرهنگ لغت جستجو کنند. آنها معتقدند که این تنها راه برای یادگیری کلمات جدید است. اما این درست نیست! حقیقت این است که مغز شگفت انگیز شما توانایی یادگیری معانی کلمات جدید را از متن (کلمات اطراف) دارد. به این ترتیب زبان مادری خود را یاد گرفتید (بدون استفاده از متن یا فرهنگ لغت).بنابراین، اگر هنگام گوش دادن به انگلیسی برخی از کلمات را نمی دانید، نگران نباشید. اگر بشنوید که مردم چندین بار از آن کلمات در زمینه های مختلف استفاده می کنند، در نهایت مغز شما معنی این کلمات را می فهمد.

 

اما اگر مواد برای استفاده بیش از حد دشوار باشد چه؟ و شما حتی ایده اصلی را نمی فهمید. چه کار میکنی؟در این مورد، بیایید در مورد گزینه بعدی صحبت کنیم.

 

گزینه شماره 2: به چیزی آسان تر گوش دهید

 

وقتی بعضی از دانش آموزان شروع به گوش دادن به چیزی می کنند، سعی می کنند آن را تمام کنند حتی اگر درک آن خیلی دشوار باشد. تلاش برای انجام این کار دردناک است. بعد از مدتی ، این دانش آموزان معمولاً بهبود كلی گوش دادن را ترك می كنند! این رفتار مسخره است. بسیاری از مطالب انگلیسی رایگان در اینترنت وجود دارد و هر روز مطالب جدید انگلیسی ایجاد می شود. بنابراین ، کاملاً نیازی به “پایان دادن” آنچه که شروع می کنید وجود ندارد. اگر مطالبی که گوش می دهید بسیار دشوار است (یا خسته کننده است) ، فقط آن را حذف کنید و چیز دیگری برای گوش دادن پیدا کنید. اما اگر تقریباً همه چیز برای شما خیلی سخت باشد چه؟ چه کار میکنی؟در این مورد، بیایید گزینه بعدی را مورد بحث قرار دهیم.  

 

گزینه شماره 3: برای یادگیری واژگان جدید مطالب انگلیسی بخوانید

 

  خواندن مطالب انگلیسی  

 

اگر احساس می کنید که درک تقریباً هر چیزی که گوش می کنید بسیار دشوار است ، لغات شما احتمالاً بسیار کم است. به همین دلیل در درک بیشتر مکالمات انگلیسی مشکل دارید. در این صورت ، پیشنهاد می کنم علاوه بر گوش دادن به انگلیسی، مطالب انگلیسی را نیز بخوانید تا سریعاً کلمات و عباراتی را که معمولاً در مکالمات استفاده می شوند بیاموزید و دایره لغات شما افزایش یابد.

 

 

چگونه مهارت های گوش دادن خود را بهبود دهیم حتی اگر وقت نداشتیم

 

  تقویت لیسنینگ هنگام ورزش کردن    

آیا می خواهید “با موفقیت” گوش دادن خود را بهبود ببخشید؟ اگر این دو کار را انجام دهید، موفقیت شما 100٪ تضمین شده است:

 

1. هر روز به انگلیسی زیاد گوش دهید.

 

2. این کار را برای مدت زمان طولانی انجام دهید.

 

اما اگر وقت ندارید چگونه این کار را انجام می دهید؟ بگذارید چند نکته برای غلبه بر این مشکل به اشتراک بگذارم.  

 

نکته شماره 1: اطمینان حاصل کنید که تلفن شما همیشه دارای محتوای گوش دادن به زبان انگلیسی است

 

 در ابتدا، شما باید بسیاری از مطالب گوش دادن به زبان انگلیسی را در تلفن خود ذخیره کنید. با این روش می توانید به هر کجا که باشید انگلیسی گوش دهید. برای اینکار پیشنهاد میکنیم اپلیکیشن آموزش زبان هوونیک که حاوی جملات دسته بندی شده است را بصورت کاملا رایگان نصب کنید و بصورت آفلاین به فایل های صوتی در هر زمان و مکانی که دوست دارید گوش دهید.

البته می توانید با تهیه پکیج پلاس (شامل 2030 جمله پرکاربرد) و یا پکیج تصویری (شامل 1900 جمله از فیلم و سریال های جذاب)، بصورت آفلاین با استفاده از گوشی موبایل تان همیشه محتوای مناسب و پرکاربرد در دسترس داشته باشید و با برنامه ریزی اصولی این محتواهای گلچین شده را بصورت کامل یاد بگیرید.

 

نکته شماره 2: تبدیل زمان خسته کننده به زمان گوش دادن

 

نگاهی به فعالیت های زیر بیندازید. چه چیزهایی مشترک هستند؟

 

• رانندگی

• سوار شدن به اتوبوس / مترو

• انجام کارهای خانه (شستن ظرف ، پخت و پز و غیره)

• کار کردن

• منتظر چیزی ماندن

 

این فعالیت ها یک چیز مشترک دارند: آنها به تمرکز یا تفکر عمیق نیاز ندارند.  

 

در طول روز، فعالیت های زیادی مانند مثال های بالا وجود دارد. این زمان ها بهترین زمان برای بهبود مهارت گوش دادن به زبان انگلیسی شماست! در طی این فعالیت ها حتما به برخی از فایل های انگلیسی گوش دهید. با این کار گوش دادن به زبان انگلیسی به مدت 1 تا 2 ساعت هر روز کاملاً آسان است. اینگونه می توانید گوش دادن خود را حتی اگر وقت ندارید بهبود ببخشید. حتی افراد خیلی گرفتار نیز می توانند این کار را انجام دهند!  

 

نکته شماره 3: آن را سرگرم کننده و جذاب کنید!

 

همه ما هر روز وقت خود را صرف سرگرمی می کنیم: بازی کردن ، گشت و گذار در اینترنت و غیره. ما وقت زیادی را صرف این موارد می کنیم زیرا سرگرم کننده و اعتیاد آور هستند. بنابراین، اگر می خواهید وقت زیادی را صرف گوش دادن به زبان انگلیسی کنید، فقط آن را سرگرم کننده کنید. اگر این کار را انجام دهید، بهبود مهارت گوش دادن آسان است. (و شما مجبور نیستید خود را مجبور به انجام آن کنید.) اما چگونه “گوش دادن به انگلیسی” را سرگرم کننده می کنید؟  

موضوعات مورد علاقه خود را در فضای مجازی دنبال کنید.

 

 

نتیجه گیری : چگونه مهارت گوش دادن به زبان انگلیسی خود را بهبود ببخشیم 

 

 شما باید هر روز مکالمات و صحبت های افراد انگلیسی زبان را بمدت طولانی گوش دهید.

 

توجه: بهترین راه برای انجام این کار (بدون صرف وقت آزاد) گوش دادن به زبان انگلیسی در هنگام فعالیت هایی است که نیازی به تمرکز یا تفکر عمیق ندارند.

 

راه دیگر برای زیاد گوش دادن به زبان انگلیسی، سرگرم کننده کردن گوش دادن با تماشای فیلم ها و سریال های جذاب و موضوعات مورد علاقه است.  

 

اگر مبتدی هستید ، انگلیسی ساده را گوش بدین و در صورت امکان، باید زبان انگلیسی را بخوانید تا واژگان جدیدی یاد بگیرید.  

 

اگر درک شنیداری شما در سطح متوسط ​​است و به نظر می رسد دیگر بهبودی ندارد، به مطالب چالش انگیز انگلیسی بیشتر گوش دهید، همزمان بنویسید و بخوانید.

 

آخرین پیشنهاد جهت تقویت مهارت شنیداری

 

پیشنهاد اول : زبان آموزان عزیز، ما در اپلیکیشن آموزش زبان هوونیک بیش از هزار جمله انگلیسی از منابع مختلف بهمراه صوت و ترجمه را گردآوری کرده ایم و این جملات بر اساس سطح دشواری دسته بندی شده اند. بنابراین با نصب این اپلیکیشن بصورت کاملا رایگان به یک منبع خوب جهت یادگیری زبان انگلیسی و تقویت مهارت شنیداری دسترسی خواهید داشت.

 

پیشنهاد دوم : دوستان عزیز، چنانچه سطح زبان شما مبتدی یا متوسط است و قصد دارید بصورت خودآموز مهارت های زبانتان بویژه لیسنینگ و اسپیکینگ را تقویت کنید، پکیج خودآموز پلاس شامل 2030 جمله پایه و ضروری، ویژه مکالمات روزمره  و یا پکیج تصویری شامل 2030 جمله از دل فیلم و سریال های جذاب پیشنهاد ویژه ما به شماست. حتما چند تا از دروس این پکیج ها را دانلود کنید و در صورت رضایت آنرا تهیه کنید. یادگیری زبان انگلسی با  انجام تمرینات اصولی و صحیح، یک رویا نیست و شما می توانید زبانتان را متحول کنید! فقط باید بخواهید.


 

بهترین پکیج خودآموز زبان انگلیسی شامل 1900 جمله تصویری – ویژه لیسنینگ و مکالمات روزمره

 

 


 

امیدوارم این مقاله مفید باشد

 

دوستدار موفقیت شما

 آموزش زبان انگلیسی هوونیک